Nordyckie saskimi z łososia
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 300 g łososia, pokrojonego na cienkie plasterki
Sałatka:
- 2 marchewki, pokrojone na cienkie plasterki
- ½ zielonego ogórka, pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 awokado
- ½ brokułu
- soja w wasabi
- ziarno czarnego sezamu
Dresing:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miso
- ½ łyżeczki czosnku, startego
- 2 łyżeczki imbiru, startego
- sok z 1 limonki
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 łyżeczka chili, posiekanego
- 1 pęczek kolendry, posiekanej
- 2 łyżki ziaren czarnego sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przygotuj dresing. Wlej do miski sos sojowy. Dodaj pastę miso. Zetrzyj czosnek i imbir. Dodaj sok z limonki i wodę. Wymieszaj. Dolej syrop z agawy. Mieszaj dalej. Wlej oliwę i dodaj chili. Wymieszaj. Na końcu dosyp posiekaną kolendrę i ziarna czarnego sezamu.
Pokrój łososia na cienkie plastry. Wymieszaj z dresingiem. Wstaw na dłuższą chwilę do lodówki do zamarynowania.
Pokrój drobno brokuł. Pokrój marchewkę i ogórek na bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj z marchewką. Rozgnieć fasolę w wasabi. Dodaj do sałatki. Dorzuć świeżą kolendrę. Podrzucają kilkakrotnie, wymieszaj.
Nałóż sałatkę na talerz. Pokrój dojrzałe awokado w kostkę. Polej niewielką ilością oliwy. Skrop sokiem z limonki. Podrzucając, wymieszaj. Nałóż z wierzchu awokado i marchewkę z ogórkiem. Przykryj plastrami łososia. Skrop dresingiem. Posyp chili i ziarnem sezamu.
					Pokrój łososia na cienkie plastry. Wymieszaj z dresingiem. Wstaw na dłuższą chwilę do lodówki do zamarynowania.
Pokrój drobno brokuł. Pokrój marchewkę i ogórek na bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj z marchewką. Rozgnieć fasolę w wasabi. Dodaj do sałatki. Dorzuć świeżą kolendrę. Podrzucają kilkakrotnie, wymieszaj.
Nałóż sałatkę na talerz. Pokrój dojrzałe awokado w kostkę. Polej niewielką ilością oliwy. Skrop sokiem z limonki. Podrzucając, wymieszaj. Nałóż z wierzchu awokado i marchewkę z ogórkiem. Przykryj plastrami łososia. Skrop dresingiem. Posyp chili i ziarnem sezamu.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek