Orkiszowe calzone z owocami morza

Orkiszowe calzone z owocami morza
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki orkiszowej + trochę do podsypywania
  • ½ szklanki letniej wody + 3 łyżki
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 400 ml śmietany 22%
Farsz:
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 g krewetek
  • 300 g tuby kalmara
  • 100 g mięsa małży
  • 1 cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Owoce morza rozmrozić. Po rozmrożeniu krewetki oczyścić, podobnie z tubami kalmarów, należy usunąć z nich błonę zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. W mięsie omułków mogą znajdować się resztki bisiorów, którymi małż przyczepia się do podłoża, tego też się skrupulatnie pozbyć.

Oczyszczone i osuszone owoce morza posolić, polać sowicie oliwą i wycisnąć do nich ząbki czosnku, dodać też posiekaną natkę pietruszki i wymieszać wszystko dokładnie. Tak przygotowane odstawić do lodówki.

Teraz ciasto. W letniej wodzie, około 32 stopni C, rozpuścić drożdże, dodać cukier, mieszać  i odstawić, aż zapracuje.
Dodać oliwę, połączyć zaczyn z suchymi składnikami i dodać sól. Ciasto wyrabiać, aż będzie się odklejać od rąk i będzie trochę rozciągliwe. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut w ok. 27 stopniach C.

W tym czasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać oliwę i dodać posiekany drobno por i czosnek.
Jedno i drugie musi się zeszklić. Do rondla dodać przyprawy, czyli ziele angielskie, liść laurowy oraz anyż.
Jak por i czosnek zmiękną, wyłączyć gaz i dodać tłustą śmietanę, wymieszać dokładnie, dodać jajo, doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Lekko podrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką drewniany blat i rozwałkować na duży okrąg. Następnie ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej oliwą.

Dobrze jest przed nałożeniem na pizzę pozbyć się przypraw z białego sosu, czyli wyłowić je widelcem.

Na połowę ciasta nałożyć sos i posypać niewielką ilością sera. Na koniec ułożyć owoce morza, hojnie i obficie. Polać wszystko oliwą, obsypać odrobiną twardego sera. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i przykryć farsz drugą połową ciasta tak, jak się to robi z pierogami, brzegi skleić palcami.

Wierzch posmarować oliwą i wstawić do rozgrzanego do 250 stopni pieca. Piec między 10 a 15 minut, aż owoce morza się zetną, ser rozpuści, a ciasto wraz z serem zarumieni.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA