Paella de verduras

Paella de verduras
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do paelli
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • ½ białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • ½ szklanki groszku (może być mrożony)
  • ½ małego bakłażana
  • duża szczypta szafranu
  • ½ cukinii
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W szerokim rondlu rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy, wrzucamy na nią pokrojony w kostkę por, szklimy i dodajemy  paprykę i bakłażan, pokrojone w podobnej wielkości kawałki, przesmażamy chwilę i doprawiamy mielonymi paprykami.

Po ok. 5 minutach dorzucamy groszek i cukinię pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Znów chwile podsmażamy.

Pomidory ścieramy na tarce lub miksujemy (warto je wtedy obrać ze skórki), wlewamy pulpę do warzyw i mieszamy. Posypujemy całość ryżem, wlewamy wywar, dodajemy szafran i gotujemy ok. 20 minut. Serwujemy gorące, najlepiej w naczyniu, w którym całość się gotowała.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA