Panna cotta z borówkami brusznicami

Panna cotta z borówkami brusznicami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Panna cotta:
  • 200 ml śmietany
  • 200 g crème fraîche
  • 100 g cukru
  • ½ laski wanilii
  • 3 listki żelatyny
Sos karmelowy:
  • 200 ml śmietany
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g borówek brusznic

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz listki żelatyny w misce z zimną wodą, aż zmiękną.

Przekrój laskę wanilii na pół i zdrap ziarenka do rondla. Wrzuć też laskę wanilii. Wlej śmietanę. Wsyp cukier. Poczekaj, aż mieszanina się ogrzeje, a cukier rozpuści.

Osącz listki żelatyny. Odciśnij nadmiar wody. Dodaj do mieszaniny w rondlu. Kiedy żelatyna się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw na bok do ostygnięcia.

Wyłóż crème fraîche do miski i lekko rozmieszaj. Wlej zimną mieszaninę z żelatyną do crème fraîche. Wymieszaj. Rozlej do pucharków. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki, do stężenia.

Przygotuj sos karmelowy. Przelej śmietanę do garnka. Dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5-10 minut, aż zgęstnieje. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Wyjmij mieszaninę z crème fraîche z lodówki. Posyp borówkami. Skrop sosem karmelowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA