Langustynki z majonezem chrzanowym

Langustynki z majonezem chrzanowym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 kg langustynek
  • 5 l wody
  • 10 liści laurowych
  • 3 duże gałązki tymianku
  • 2 fenkuły, pokrojone na duże kawałki
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 100 ml soli morskiej
Majonez chrzanowy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z korzenia chrzanu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
Chleb czosnkowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki majonezu (poza olejem) umieścić w misce, zmiksować ręcznym mikserem, wlewając cienką strużką olej. Jeśli majonez jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać sól, liście laurowe, fenkuł, kolendrę i tymianek, gotować przez 10 minut. Langustynki wkładać partiami, po 5-6 sztuk i gotować do momentu, gdy pierwsza wypłynie na powierzchnię.
Chleb obsmażyć na maśle na złoto, natrzeć ząbkiem czosnku.
Langustynki podawać z grzankami i majonezem chrzanowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA