Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii

Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia irlandzka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nakłuj gęś widelcem. Natrzyj połową masła, dopraw solą i pieprzem. Połóż gęś na ruszcie w brytfannie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia. Dodaj czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, piecz przez kolejne pół godziny. Wyjmij z piekarnika, wyjmij gęś i warzywa. Do brytfanny wlej wywar z kurczaka. Zeskrob przypieczenia z dna. Dodaj estragon, pozostałe masło i wymieszaj, aby uzyskać sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA