Pieczone poussin z duszonym rabarbarem i makaron z serem
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania z kurczaka:
2 poussin (młode kurczaki)
1 obrana i grubo pokrojona marchewka
1 obrany i grubo pokrojony pasternak
4 obrane i grubo pokrojone szalotki
2 grubo pokrojone łodygi selera naciowego
6 gałązek tymianku
30 g oliwy
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Składniki duszonego rabarbaru:
1 laska cynamonu
1 anyż gwiazdkowy
1 liść laurowy
½ rozgiętej laski wanilii
115 g cukru
90 g wody
4 łodygi rabarbaru, pokrojone w 7,5 cm kawałki
Składniki makaronu z serem Camembert:
170 ugotowanego makaronu, kolanka
30 g masła
15 g drobno posiekanej żółtej cebuli
1 liść laurowy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
30 g pszennej mąki
225 g mleka
115 g camembertu, pokrojonego w kostkę
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Przygotowanie kurczaka:
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Umyj kurczaki pod zimną bieżącą wodą, również wewnątrz. Osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na blasze ułóż warzywa i tymianek. Natrzyj kurczaki oliwą, również wewnątrz. Połóż na warzywach i wstaw do piekarnika. Piecz przez 18-23 minut albo do chwili gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 73°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut w ciepły miejscu. Rozetnij na pół i podawaj.
Przygotowanie rabarbaru:
Doprowadź do wrzenia wodę, cukier i przyprawy. Wrzuć rabarbar i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękki. Odstaw na bok, pozostawiając w syropie.
Przygotowanie makaronu z serem Camembert:
Roztop masło w rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i liść laurowy. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wchłonięte, dodaj camembert i dopraw. Wymieszaj na gładką masę. Dorzuć ugotowany makaron, doprowadź do wrzenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia i zostaw na kilka minut przed podaniem.
Podanie:
Na dużym półmisku ułóż warzywa, z którymi piekły się kurczaki. Ułóż na nich mięso, polej sosem spod pieczenia. Podgrzej rabarbar, wyjmij z syropu. Włóż do miski. W drugiej misce podaj makaron.
© 2012 Corey Roberts
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia francuska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Andrzej  Andrzejczak
 Andrzej  Andrzejczak 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Julie Andrieu
 Julie Andrieu 
                         Antonio  Carluccio
 Antonio  Carluccio 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak