Pieczony kurczak z selerem korzeniowym

Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Pieczony kurczak z selerem korzeniowym:
1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony w kostkę
3 marchewki, pokrojone w kostkę
1 por (odkrojona zielona część, przekrojony, opłukany)
3 łyżki oleju roślinnego
1 cały kurczak (około 2 kg)
1 cytryna, przekrojona na pół
2 szalotki, pokrojone w kostkę
½ pęczka tymianku
½ pęczka szałwii
3-4 rozgniecione ząbki czosnku
sól
pieprz


Pieczony kurczak z selerem korzeniowym:
Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż seler, marchewkę, pora w dużej brytfannie. Skrop olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i rozłóż równomiernie. Wnętrze kurczaka dopraw solą i pieprzem. Nadziej kurczaka. Zacznij od ½ cytryny, dodaj szalotkę, tymianek, szałwię, czosnek. Zakończ ½ cytryny. Przyciągnij nogi kurczaka i zwiąż je. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Połóż na warzywach. Wstaw do piekarnika. Piecz, aż kurczak będzie gotowy, a soki wypłyną (ok. 1 ½ h lub kiedy termosonda wskaże 85 stopni C).

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA