Kawałki kurczaka w marynacie z wódki i miodu podane z brukselką

Kawałki kurczaka w marynacie z wódki i miodu
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

marynata:

  • estragon
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wódki
  • 3 łyżki miodu wrzosowego
  • imbir

brukselka:

  • 40 dag brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kaparów
  • 2 filety anchois
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na kawałki. Natrzyj go solą i pieprzem. Przygotuj marynatę.
Zetrzyj 2 ząbki czosnku. Posiekaj świeży estragon. Dodaj wódkę, miód i starty korzeń imbiru. Wszystkie składniki dobrze połącz. Kurczaka zalej marynatą. Przełóż go do torebek spożywczych i wstaw na noc do zamrażalnika.
Cebulki, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni przysmaż kurczaka. Kurczaka z warzywami duś przez 25-30 minut.
Przygotuj brukselkę. Połącz posiekany czosnek, kapary i anchois
z sokiem i skórą z pomarańczy. Dodaj miód i pieprz. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Ugotowaną brukselkę zalej sosem. Kurczaka podawaj z brukselką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA