Gulasz z jagnięciny i białej fasoli w szybkowarze
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 kotlety jagnięce z łopatki (około 1 kg)
- po wykrojeniu tłuszczu
- 1 ½ szklanki (około 225 g) suchej białej fasoli
- opłukanej pod zimną bieżącą wodą
- 2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki
- 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę oczyszczonego i opłukanego pora
- 2 łyżki grubo posiekanego czosnku
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżej szałwii lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki sosu Worchestershire
- 3 szklanki zimnej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do szybkowaru, przykryć starannie i postawić na ostrym ogniu, aż zawór wykaże, że gulasz się gotuje pod dużym ciśnieniem. Zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 40 minut.
Wypuścić parę zgodnie ze wskazówkami producenta (robię to w zlewie, aby para nie rozeszła się po całej kuchni). Otworzyć szybkowar. Odstawić gulasz na kilka minut, aż tłuszcz wypłynie na powierzchnię. Zdjąć go łyżką i usunąć jak najwięcej tłuszczu. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Podawać na gorąco.
Wypuścić parę zgodnie ze wskazówkami producenta (robię to w zlewie, aby para nie rozeszła się po całej kuchni). Otworzyć szybkowar. Odstawić gulasz na kilka minut, aż tłuszcz wypłynie na powierzchnię. Zdjąć go łyżką i usunąć jak najwięcej tłuszczu. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Podawać na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W