Pierś kaczki z sosem ziołowym i grillowaną rzymską sałatą
Oceń przepis:
Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórą
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 małe sałaty rzymskie
- Sos chimichurri:
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej natki pietruszki
- garść świeżej kolendry
- garść świeżego oregano lub bazylii
- 1 średniej wielkości pomidor (150 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 mała, świeża papryczka chili
- 75 ml oliwy extra vergine
- 1,5 łyżka octu Sherry
- szczypta mielonego kminku
- ½ łyżeczki soli
- 75 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować sos chimichurri: obrać i drobno posiekać szalotkę. Pokroić czosnek i przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Drobno posiekać natkę pietruszki, kolendrę i oregano. Wymieszać wszystko. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, miąższ ze skórką pokroić w małe kosteczki. W misce wymieszać wszystkie składniki przepisu, oprócz wody. Kiedy utworzą jednolitą mieszankę, dodać wodę, ponownie zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
Pierś kaczki umyć i naciąć skórę, tworząc na niej 1-centymetrową kratkę (uważać aby nie pokroić mięsa!). Na rozgrzanej patelni podsmażyć kaczkę od strony skóry (wytopi się z niej tłuszcz), następnie obrócić i smażyć na drugiej stronie: ok 5 min (jeśli ma być lekko krwista) lub 7-8 min, jeśli ma być średnio wysmażona. Zdjąć z patelni. Zawinąć kaczkę w folię aluminiową i odstawić na 10 min (jeśli ma być średnio wysmażona) lub ewentualnie w tej formie wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika (jeśli ma być dobrze wysmażona). Gotową pierś pokroić w cienkie, ok. 5-centymetrowe plasterki. Ułożyć kaczkę na talerzu, doprawić solą i pieprzem, polać sosem chimichurri.
Sałatę rzymską przekroić wzdłuż na pół i grillować na patelni przez 3 minuty z obu stron, aż się zrumieni. Podawać z kaczką i sosem chimichurri.
Pierś kaczki umyć i naciąć skórę, tworząc na niej 1-centymetrową kratkę (uważać aby nie pokroić mięsa!). Na rozgrzanej patelni podsmażyć kaczkę od strony skóry (wytopi się z niej tłuszcz), następnie obrócić i smażyć na drugiej stronie: ok 5 min (jeśli ma być lekko krwista) lub 7-8 min, jeśli ma być średnio wysmażona. Zdjąć z patelni. Zawinąć kaczkę w folię aluminiową i odstawić na 10 min (jeśli ma być średnio wysmażona) lub ewentualnie w tej formie wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika (jeśli ma być dobrze wysmażona). Gotową pierś pokroić w cienkie, ok. 5-centymetrowe plasterki. Ułożyć kaczkę na talerzu, doprawić solą i pieprzem, polać sosem chimichurri.
Sałatę rzymską przekroić wzdłuż na pół i grillować na patelni przez 3 minuty z obu stron, aż się zrumieni. Podawać z kaczką i sosem chimichurri.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W