Pikantna fasolka z jajecznicą
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na pikantną fasolkę:
1 łyżka oliwy extra vergine
1 drobno posiekana cebula
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 zielona chili, posiekana i pozbawiona pestek
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki kurkumy
400 g siekanych pomidorów z puszki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
800 g czerwonej fasoli z puszki, osączonej
sok z 1 limonki
1 garść świeżej kolendry
75 g pokruszonej fety
3 łodygi dymki
Na jajecznicę:
8 jaj
375 ml tłustej śmietany
40 g masła
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Podgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu i smaż cebulę 5 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek, zieloną chili i smaż jeszcze około minuty. Dodaj pomidory, cukier i 125 ml wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj fasolę, dopraw solą i pieprzem. Nakryj rondel i włóż go do piekarnika na 30 minut, żeby płyn nieco odparował. Na krótko zanim fasola skończy się gotować, lekko ubij jajka ze śmietaną. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej masło. Wlej masę jajeczną i przez 20 sekund nie mieszaj. Jajka powinny lekko ściąć się przy brzegach. Zamieszaj jajka drewnianą łyżką, delikatnie zagarniając masę z brzegów na środek. Pozostaw na kolejne 20 sekund. Potem znów delikatnie zgarnij. Kiedy jajecznica się zetnie, przełóż ją na talerze. Przed podaniem dopraw fasolę sokiem z limonki, udekoruj kolendrą, serem feta i dymką. Podaj z jajecznicą.
© Bill Granger
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Gieno Mientkiewicz
 Gieno Mientkiewicz 
                        