Pizza - Mięsna uczta

Pizza - Mięsna uczta
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Sos:
1 duża czerwona cebula, pokrojona na kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy
150 g boczku do szpikowania
½ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
250 g mielonej wołowiny
800 g pomidorów z puszki

Ciasto:
260 g mocnej białej mąki, plus trochę do oprószenia blatu
¾ łyżeczki drożdży
¾ łyżeczki cukru
140 ml ciepłej wody
oliwa

80 g pieczarek pokrojonych na plasterki
1 zielona papryka pokrojona na plastry
80 g startej mozzarelli
12 plasterków pepperoni

Do sałatki coleslaw:
100 g gorgonzoli
4 łyżki crème fraîche
sok z ½ cytryny
2 główki młodej sałaty rzymskiej , pokrojone
2 jabłka Granny Smith, pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki
80 g pekanów, lekko uprażonych i grubo posiekanych
duża garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:
Usmaż cebulę z czosnkiem na oliwie, aż zmiękną. Dodaj boczek, oregano oraz płatki chili, przykryj i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć mielone mięso do powstałej mieszaniny i zwiększ ogień. Smażąc rozdrobnij mięso na małe grudki. Gdy się zrumieni dodaj pomidory i podgrzewaj na małym ogniu ok. 20 minut, regularnie mieszając.

Zrób ciasto:
Połącz mąkę, drożdże oraz cukier w dużej misce i dosyp 1 łyżeczkę soli. Stopniowo dolewaj wodę oraz oliwę i mieszaj, aż powstanie zwarte ciasto. Zagniataj je ok. 5 minut i uformuj z niego kulę. Włóż ją z powrotem do miski i zwilż oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce co najmniej na godzinę, żeby wyrosło. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na krążek i zostaw na 10-15 minut, żeby było elastyczne. Rozwałkuj ciasto mocniej, posypując mąką lub lekko natłuszczając je oliwą, by nie przywierało. Wreszcie rozwałkuj okrągły placek o grubości ok. 2 mm, ułóż na blasze i odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
Rozprowadź sos na spodzie do pizzy, pozostawiając przy brzegach kilkucentymetrowy margines. Rozłóż na wierzchu plasterki pieczarek, kawałki papryki, pepperoni oraz ser. Piecz około 12 minut, aż ser i ciasto się zrumienią.

Sałatka:
Wymieszaj pokruszoną gorgonzolę, crème fraîche, sok z cytryny i dopraw sporą ilością mielonego czarnego pieprzu. Dolej ok. 50 ml wody – tyle, by sos miał konsystencję śmietany kremówki.
W dużej misce wymieszaj sałatę z jabłkami, większością pekanów, połową żurawiny oraz dressingiem. Posyp resztą orzechów i żurawiną przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA