Prowansalska zupa jarzynowa z pistou

Prowansalska zupa jarzynowa z pistou
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej, drobnej fasoli (może być z puszki)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
  • ¾ szklanki makaronu (drobne nitki, małe kolanka lub podobny)
  • pieprz
  • sól
  • szczypta szafranu
  • liść laurowy
  • oliwa
pistou:
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 100 g listków bazylii
  • 50 ml oliwy
  • 1 mały pomidor (obrany ze skórki, bez gniazd nasiennych)
  • ok. 90 g startego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę w drobną kostkę, a czosnek w kosteczkę lub cienkie plasterki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i krótko podsmażamy. Dodajemy fasolę, listek laurowy i zalewamy wodą. Gotujemy do czasu, aż marchew zmięknie. Dorzucamy cukinię, szafran, makaron i groszek. Gotujemy kolejne 10 minut i przyprawiamy.

W czasie, gdy gotuje się zupa, przygotowujemy pistou, czyli rodzaj pesto, ale bez orzechów. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, powinniśmy otrzymać pastę niezbyt gładką, lepiej jeśli będą wyczuwalne listki bazylii, doprawiamy w miarę potrzeby. Można całość przygotować również w moździerzu, zaczynając od utarcia czosnku z solą, następnie dodać bazylię, utrzeć, dodać ser i pomidorki bardzo drobno pokrojone i stopniowo dolewać oliwę, ciągle mieszając.

Zupę nalewamy do miseczek i do każdej porcji dodajemy dużą łyżkę sosu bazyliowego. Warto posypać jeszcze startym serem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA