Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym i espumą

Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

ciasto:

gotowane brzoskwinie:

Espuma:

  • pudełko malin lub poziomek
  • pół szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz wszystkie suche składniki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i świeżą wanilię. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki. Mleko, jajo i śmietanę. W mikserze dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. Na końcu do ciasta dolej odrobinę oleju. Brzoskwinie pokrój na osiem częśći. Przesmaż je w rondlu na łyżce masła. Brzoskwiń nie smaż zbyt długo, żeby się nie rozpadły. Dodaj likier, sok brzoskwiniowy, miód i laskę wanilii.Owoce gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Tortownice nasmaruj masłem i oprósz mąką. Na dnie ułóż brzoskwinie i zalej je ciastem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciepłe ciasto podaj z pianką z owoców. Maliny i poziomki przetrzyj przez sito. Mus z owoców wlej do syfonu. Dolej śmietany i miodu. Dodaj cukru pudru. Syfon zakręć i nabij.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA