Pierogi bakaliowe z suszoną śliwką

Pierogi bakaliowe
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowywanie tych pierogów należy rozpocząć od farszu. Śliwki i figi drobno kroimy, orzechy tłuczemy w moździerzu, tak by pozostały w nich grubsze kawałki, wyczuwalne podczas jedzenia. Masło, miód, sok i skórkę z cytryny, wino oraz przyprawy podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki farszu, podgrzewamy jeszcze przez minutę i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Do mąki dodajemy oliwę z oliwek, mak oraz wrzątek i zarabiamy ciasto. Powinno mieć ono miękką konsystencję (w zależności od wilgotności posiadanej mąki, może zajść potrzeba dodania większej ilości wrzątku) by łatwo można było je formować. Po rozwałkowaniu na grubość około 3 milimetrów wycinamy krążki, szklanką lub specjalną maszynką. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości wody, przez około 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu polewamy je roztopionym masłem połączonym z cynamonem. Pierogi te znakomicie smakują na świeżo, można je także podawać na zimno, dobrze znoszą wszelakie formy odgrzewania.

Mak dodany do ciasta prezentuje się bardzo efektownie. Bakalie warto pokroić dość drobno, by farsz uzyskał w miarę jednolitą masę. Oczywiście można także dodać do niego inne ulubione bakalie – świetnie sprawdzą się tutaj suszone morele, figi, czy nawet rodzynki.

Przepis konkursowy Agaty Kańtoch-Kucab z Dąbrowy Górniczej, autorki bloga Kuchnia na luzie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA