Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:





Składniki:
pudding ryżowy
1,4 litra półtłustego mleka
1 laska cynamonu
300 g ryżu basmati
1 łyżka ekstraktu waniliowego
8 strączków kardamonu
100 g miałkiego cukru trzcinowego albo 175 g syropu klonowego
150 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
śliwki
8 śliwek
100 ml wody lub soku z pomarańczy
2 gwiazdki anyżu
kilka goździków
1 łyżeczka syropu imbirowego lub likieru imbirowego

Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka z grubym dnem i dodaj laskę cynamonu. Zagotuj i wmieszaj ryż oraz ekstrakt waniliowy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min mieszając, żeby ryż nie przywierał do garnka. Rozgnieć strączki kardamonu w moździerzu i wydobądź nasiona. Zmiażdż je w moździerzu i wymieszaj z cukrem/syropem klonowym. Gdy ryż będzie przypominał mleczne risotto wmieszaj rodzynki, migdały oraz cukier lub syrop klonowy z kardamonem i gotuj jeszcze przez 5-10 min na małym ogniu, dolewając mleka jeśli to koniecznie. Pokrój śliwki, włóż do rondla, dodaj sok z pomarańczy, gwiazdki anyżu, goździki i syrop lub likierem imbirowy. Podgrzewaj na małym ogniu, aż śliwki nieco zmiękną i aromaty się połączą.

© Sophie Dahl

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA