Ribollita

Ribollita
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej garnek o grubym dnie na średnim ogniu, wlej oliwę i włóż boczek. Usmaż, ąż będzie chrupiący, wyjmij z garnka i odlej część tłuszczu, pozostawiając ok. 2 łyżek. Dorzuć do garnka pora, cebulę, seler oraz marchewki i duś na małym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i duś jeszcze minutę. Wlej bulion, dodaj tymianek oraz wędzoną golonkę i doprowadź zupę do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 45 min. Dodaj kapustę i gotuj jeszcze 15 min. Zmiel połowę fasoli na puree i dodaj do zupy razem z 1 szklanką wrzątku. Dodaj fasolę z drugiej puszki i wyjmij golonkę, żeby ostygła. Dopraw zupę do smaku. Pokrój kromki chleba w paski i ułóż w głębokim naczyniu żaroodpornym. Pokrój golonkę i rozłóż na kawałkach chleba. Zalej wszystko zupą odstaw do ostygnięcia. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem, nagrzej piekarnik do 190 stopni C, przykryj naczynie z zupą i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć (20-30 min). Od razu podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA