Ryż z zielonym groszkiem
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 ½ szklanki ryżu arborio
- około ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 5 szklanek bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 450 g zielonego groszku (lub 1 ¼ szklanki mrożonego lub 675 g szparagów
- obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki)
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki świeżo tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać ryż, dobrze zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać 3 szklanki bulionu, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować przez 8 minut. Dokładnie zamieszać, aby ryż nie przywarł do dna.
Wlać 1 szklankę bulionu, zdjąć pokrywkę i gotować przez 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu, dalej gotować, co jakiś czas mieszając. Wlać pozostałe ½ bulionu, groszek lub kawałki szparagów. Gotować na małym ogniu, oskrobując co chwila dno drewnianą łopatką. W sumie danie powinno się gotować około 30 minut. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ostrożnie domieszać masło i parmezan. Rozlać na 4 ogrzane talerze, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
					Wlać 1 szklankę bulionu, zdjąć pokrywkę i gotować przez 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu, dalej gotować, co jakiś czas mieszając. Wlać pozostałe ½ bulionu, groszek lub kawałki szparagów. Gotować na małym ogniu, oskrobując co chwila dno drewnianą łopatką. W sumie danie powinno się gotować około 30 minut. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ostrożnie domieszać masło i parmezan. Rozlać na 4 ogrzane talerze, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegetariańskie
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Wojciech Modest  Amaro
 Wojciech Modest  Amaro 
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         Si King
 Si King