Sahiena
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 dużych liści kolokazji lub szpinaku bez łodyg
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 300 g puree z grochu lub mąki z ciecierzycy
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 1 posiekana mała cebula
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżki mąki
- 3 liście mikołajka lub 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 35 g mąki doprawionej solą i pieprzem
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Usunąć grube łodygi z liści kolokazji. Opłukać w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. (Sok z cytryny usuwa sok z liści, który może podrażnić język. Nie trzeba tego robić, jeśli używamy szpinaku). Odłożyć na bok. W dużej misce połączyć puree z grochu, czosnek, dymkę, cebulę, kurkumę, mąkę i mikołajka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z taką ilością wody, aby powstało gęste, ale lejące ciasto. Odstawić na 30 minut. Na blacie rozłożyć arkusz folii spożywczej odpornej na wysokie temperatury. Na folii rozsmarować cienką warstwę ciasta. Na nim rozłożyć liście kolokazji. Z wierzchu rozprowadzić drugą warstwę ciasta. Czynności powtarzać, aż ułoży się wszystkie liście. Ostatnią warstwę powinno tworzyć ciasto. Skręcić folię spożywczą, nadając liściom kolokazji kształt kiełbasy. Mocno zawinąć końce folii, żeby je zabezpieczyć przed rozwinięciem. W garnku z podwójnym dnem lub bojlerze zagrzać wodę. Przekroić sahienę na pół tak, żeby się zmieściła. Owinąć jeszcze jedną warstwą folii spożywczej. Mocno skręcić końcówki. Gotować 15 minut. Odłożyć do ostygnięcia.  Rozwinąć folię. Sahienę pokroić na plastry grubości 3 cm. Obtoczyć w doprawionej mące, otrząsnąć z nadmiaru mąki i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast, póki sahiena jest gorąca i chrupiąca.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Gieno Mientkiewicz
 Gieno Mientkiewicz 
  
                     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Kim McCosker
 Kim McCosker 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Aaron Craze
 Aaron Craze 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Adam Liaw
 Adam Liaw 
                        