Sałatka z pieczonej marchewki z ziarnami i pęczakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- 4 marchewki
- ½ selera
- 1 cukinia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki dyni łuskanej
- 4 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew i selera myjemy i obieramy. Kroimy w dość grube słupki podobnej wielkości i wkładamy do miski.
Cukinię kroimy w półplasterki i odkładamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Do marchewki dodajemy 2-3 łyżki oliwy, przyprawiamy całość pieprzem cayenne, tymiankiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Mieszamy dokładnie i wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do pieca na ok. 35 minut.
W tym czasie miażdżymy czosnek i wraz ze szczyptą soli ucieramy go w moździerzu dolewając oliwę. Na suchej patelni prażymy krótko płatki owsiane i po 2-3 minutach dorzucamy ziarna dyni, krótko razem prażymy i ściągamy z patelni.
Do marchewki w piecu dorzucamy cukinię, polewamy wszystko miodem i obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Gorące warzywa rozkładamy na talerzach, polewamy oliwą w czosnkiem i obsypujemy płatkami z dynią i kaszą pęczak.
Cukinię kroimy w półplasterki i odkładamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Do marchewki dodajemy 2-3 łyżki oliwy, przyprawiamy całość pieprzem cayenne, tymiankiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Mieszamy dokładnie i wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do pieca na ok. 35 minut.
W tym czasie miażdżymy czosnek i wraz ze szczyptą soli ucieramy go w moździerzu dolewając oliwę. Na suchej patelni prażymy krótko płatki owsiane i po 2-3 minutach dorzucamy ziarna dyni, krótko razem prażymy i ściągamy z patelni.
Do marchewki w piecu dorzucamy cukinię, polewamy wszystko miodem i obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Gorące warzywa rozkładamy na talerzach, polewamy oliwą w czosnkiem i obsypujemy płatkami z dynią i kaszą pęczak.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W