Schabowe z ziemniakami jak z ogniska

Schabowe z ziemniakami jak z ogniska
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego odkarkowego
  • 500 g bułki tartej
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki sody
  • sok z ½ cytryny
  • kawałek smalcu
1 duża kapusta pekińska
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki miodu
  • 40 ml oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu jabłkowego
500 g ziemniaków drobnych francuskich
  • 100 g mąki krupczatki
  • sól
  • 100 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schab kroimy w 200 gramowe porcje, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z sodą, jajka mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Kotlety panierujemy najpierw w mące następnie, w jajku i w bułce. Smażymy na rozgrzanym smalcu

Na oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekaną kapustę pekińską, całość dusimy ok. 10 minut. Dodajemy posiekany koperek, miód i ocet. Dokładnie mieszamy, a na koniec oprószamy mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku w mundurkach do miękkości. Gotowe ziemniaki obtaczamy w mące krupczatce i opalamy palnikiem, podajemy z masłem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA