Schabowe z ziemniakami jak z ogniska
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego odkarkowego
- 500 g bułki tartej
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki sody
- sok z ½ cytryny
- kawałek smalcu
1 duża kapusta pekińska
- 1 cebula cukrowa
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki miodu
- 40 ml oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki octu jabłkowego
500 g ziemniaków drobnych francuskich
- 100 g mąki krupczatki
- sól
- 100 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab kroimy w 200 gramowe porcje, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z sodą, jajka mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Kotlety panierujemy najpierw w mące następnie, w jajku i w bułce. Smażymy na rozgrzanym smalcu
Na oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekaną kapustę pekińską, całość dusimy ok. 10 minut. Dodajemy posiekany koperek, miód i ocet. Dokładnie mieszamy, a na koniec oprószamy mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku w mundurkach do miękkości. Gotowe ziemniaki obtaczamy w mące krupczatce i opalamy palnikiem, podajemy z masłem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W