Smażony pstrąg łososiowy, pasternak purée i smażony szpinak
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania z pstrąga:
4 porcje po 115 g pstrąga łososiowego
skórka z 1 cytryny, starta tarką firmy „Microplane”
1 łyżka posiekanej natki
60 g oliwy
sól morska (do smaku)
Składniki pasternaku purée:
450 g pasternaku, obranego i pokrojonego w 2,5 cm kostkę
90 g masła
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Składniki smażonego szpinaku:
225 g liści młodego szpinaku, umytych i osuszonych
½ drobno posiekanej, żółtej cebuli
1 rozgnieciony ząbek czosnku
60 g oliwy
skórka z 1 cytryny, starta tarką firmy „Microplane”
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Składniki sosu z czerwonego wina:
1 butelka czerwonego wina
30 g masła
świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)
Przygotowanie dania z pstrąga:
Dopraw filety skórką z cytryny, natką i solą. Podgrzej patelnię z oliwą, połóż filety. Usmaż z obu stron. Smaż, aż temperatura wewnątrz osiągnie 60°C.
Przygotowanie pasternaku purée:
Gotuj pasternak w garnku z wodą do miękkości. Odcedź i wrzuć do miksera. Dodawaj po trochu masło. Miksuj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka i przykryj.
Przygotowanie szpinaku:
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę i czosnek, usmaż. Dodaj szpinak i smaż. Gdy zmięknie, dodaj skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
Wlej czerwone wino do garnka. Gotuj, aż odparuje 4/5. Dodaj masło i utrzyj. Dopraw świeżo rozgniecionym czarnym pieprzem. Podawaj ciepły.
Podanie:
Ułóż rybę na półmisku. Podgrzej szpinak i włóż do miski. Podgrzej pasternak purée i włóż do drugiej miski. Podgrzej sos (nie wolno go zagotować) i przelej do sosjerki.
© 2012 Corey Roberts
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         Adriana Marczewska
 Adriana Marczewska 
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa