Stek z bizona z konfiturą cykoriową

Stek z bizona z konfiturą cykoriową
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Marynata:
  • główka upieczonego czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 8 łyżki oleju
  • 15 ml wódki jałowcówki
  • 4 ziarna jałowca
  • Konfitura z cykorii:
  • 2 cykorie
  • 5 łyżek miód
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • skórka z limonk
Pikantny majonez:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki.
Stek oprósz solą i pieprzem i włóż do marynaty na co najmniej godzinę. Zamarynowany stek obsmaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron.
Następnie na wierzch mięsa nałóż łyżeczkę masła. Patelnie przykryj folią i wstaw do rozgrzanego piekarnika z ustawioną funkcją grzania z dołu i góry. Stek piecz w 200 stopniach przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu odstaw stek na chwilę, żeby odpoczął.

Idealnym dodatkiem do steku będzie konfitura z cykorii i pikantny majonez.
Przygotuj konfiturę. Pokrój cykorie na kawałki i podsmaż na maśle. Dolej miód, dodaj skórkę z limonki. Dopraw solą. Mieszaj do momentu, aż cykoria się rozpadnie.
W misce połącz wszystkie składniki pikantnego majonezu. Stek podawaj z pikanym majonezem i konfiturą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA