Szpinakowe gnocchi z sosem pieczarkowym

Szpinakowe gnocchi z sosem pieczarkowym
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Na kluski:
500 g szpinaku
300 g ricotty
30 g masła
150 g startego parmezanu
2 jajka
3 łyżki mąki oraz mąka do obtoczenia
sól i pieprz

Na sos:
500 g pieczarek
3 drobno posiekane szalotki
1 drobno posiekany ząbek czosnku
30 g masła
125 ml białego wina
200 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej

Do podania:
30 g masła
50 g startego parmezanu

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Umyć i przebrać szpinak, usunąć zwiędłe liście oraz zbyt twarde ogonki. Starannie osączyć. Blanszować porcjami przez 30 sekund i wrzucać do zimnej wody. Odcedzić i lekko odcisnąć. Zblanszowany szpinak drobno posiekać i umieścić w czystym garnku. Postawić na małym ogniu i dodać ricottę oraz masło. Ogrzewać mieszając, aż składniki połączą się w gładką masę. Dobrze doprawić. Garnek zdjąć z ognia, dodać parmezan, jaja i mąkę. Dokładnie połączyć. Wyłożyć na duży talerz i odstawić do ostygnięcia. Potem schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Przygotować sos:
Pieczarki wytrzeć wilgotną ściereczką i drobno posiekać. Na patelnię wrzucić masło i postawić na małym ogniu. Kiedy się stopi, dodać szalotki i dusić 1-2 minuty. Kiedy szalotki się zeszklą, dodać czosnek. Dusić, aż czosnek lekko się zrumieni. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i zamieszać. Zwiększyć ogień i wlać wino energicznie mieszając pieczarki i szalotki. Kiedy wino zredukuje się o dwie trzecie, zmniejszyć ogień i dodać śmietanę i gałkę. Gotować na małym ogniu.
W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku i rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Wyjąć z lodówki masę na kluski. Nabierać łyżką masę, obtaczać w mące, formować kluski i układać na wysypanej mąką tacy, tak aby się nie sklejały. Do tej pory sos powinien się jeszcze bardziej zredukować. Zestawić go z ognia i postawić w ciepłym miejscu. Uformowane gnocchi wrzucać porcjami do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na blasze. Roztopić 30 g masła i polać nim ugotowane kluski. Posypać parmezanem. Blachę wstawić do piekarnika i zapiec, aż ser się zrumieni. Podawać polane sosem.

Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA