Tabbouleh i zapiekana feta

Tabbouleh i zapiekana feta
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Do fety:
3 pomidory, pokrojone w plastry
4 grube plastry fety, każdy po 70 g
1 łyżeczka kruszonej chili
garść świeżej mięty, posiekanej

Na tabbouleh:
120 g natki
50 g liści mięty
2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
50 g soczewicy puy, ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu
1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
sok z 1 cytryny
60 ml oliwy

Przygotowanie:
Feta: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż blachę folią aluminiową. Ułóż na niej plastry pomidorów, dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na pomidorach ułóż fetę, skrop oliwą i oprósz chili. Nakryj drugim arkuszem folii i połącz brzegi, by powstała duża paczuszka. Piecz 8 minut, jeśli feta była w temperaturze pokojowej, lub 15 minut, jeśli została wyjęta prosto z lodówki. Wyjmij z piekarnika, otwórz paczuszkę i przed podaniem posyp świeżą miętą. Na tabbouleh: za pomocą ostrego noża bardzo drobno posiekaj natkę, zaczynając od liści i kończąc na łodygach. Tak samo postępuj z miętą. Połącz pomidory, soczewicę, cebulę, zioła i przyprawy. Posól. Dodaj sok z cytryny i oliwę. Podaj z fetą i pomidorami.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA