Tarta z musem czekoladowo-pomarańczowym - Izabela Naczk
Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Ciasta i ciasteczka, Desery
 
Składniki:
Spód:
- 1 czekolada gorzka
 - 1 kostka masła
 - 300 g mąki pszennej
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 100 g cukru pudru
 - 1 cukier waniliowy
 - szczypta soli i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia (nie musi być)
 
Mus:
- 300 g gorzkiej czekolady
 - 6 dużych jaj + 2 żółtka
 - 8 łyżek likieru pomarańczowego
 - 6 łyżek cukru pudru
 - skórka z 1 pomarańczy
 - 1 słoik powideł z gorzkich pomarańczy
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam, razem z utartą na grubych oczkach gorzką czekoladą. Chowam ciacho do lodówki, żeby odpoczęło. Przygotowuję sobie blachę o średnicy 26 cm. Wykładam dno papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki i wyklejam nim blachę. Wyklejone ciasto obciążam groszkiem do pieczenia i piekę 15 min w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjmuję ciasto, zdejmuję groszek i piekę jeszcze 5 min bez groszku. Wyjmuję upieczone ciasto, studzę. Powidłami smaruję dno upieczonego spodu.
Mus:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno dodając po trochu połowę cukru pudru. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, aż będzie błyszcząca i gładka. Żółtka ucieram z resztą cukru pudru i dodaję skórkę z pomarańczy. Czekoladę mieszam z likierem i dodaję do żółtek, szybko i intensywnie mieszam dodając część białka, potem dodaję resztę białka, znowu mieszam i wylewam na ciasto. Wszystko niestety muszę zrobić dość szybko, ponieważ czekolada szybko się ściąga.
					Mus:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno dodając po trochu połowę cukru pudru. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, aż będzie błyszcząca i gładka. Żółtka ucieram z resztą cukru pudru i dodaję skórkę z pomarańczy. Czekoladę mieszam z likierem i dodaję do żółtek, szybko i intensywnie mieszam dodając część białka, potem dodaję resztę białka, znowu mieszam i wylewam na ciasto. Wszystko niestety muszę zrobić dość szybko, ponieważ czekolada szybko się ściąga.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Desery
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W