Tarta z musem czekoladowo-pomarańczowym - Izabela Naczk

Tarta z musem czekoladowo-pomarańczowym - Izabela Naczk
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

Spód:

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 kostka masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia (nie musi być)

Mus:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jaj + 2 żółtka
  • 8 łyżek likieru pomarańczowego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 słoik powideł z gorzkich pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam, razem z utartą na grubych oczkach gorzką czekoladą. Chowam ciacho do lodówki, żeby odpoczęło. Przygotowuję sobie blachę o średnicy 26 cm. Wykładam dno papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki i wyklejam nim blachę. Wyklejone ciasto obciążam groszkiem do pieczenia i piekę 15 min w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjmuję ciasto, zdejmuję groszek i piekę jeszcze 5 min bez groszku. Wyjmuję upieczone ciasto, studzę. Powidłami smaruję dno upieczonego spodu.

Mus:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno dodając po trochu połowę cukru pudru. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, aż będzie błyszcząca i gładka. Żółtka ucieram z resztą cukru pudru i dodaję skórkę z pomarańczy. Czekoladę mieszam z likierem i dodaję do żółtek, szybko i intensywnie mieszam dodając część białka, potem dodaję resztę białka, znowu mieszam i wylewam na ciasto. Wszystko niestety muszę zrobić dość szybko, ponieważ czekolada szybko się ściąga.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA