Tradycyjny placek z wieprzowiną

Tradycyjny placek z wieprzowiną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:

Nadzienie:
450 g łopatki wieprzowej drobno posiekanej
55 g tłuszczu wieprzowego drobno zmielonego
55 g zmielonego boczku

Ciasto:
450 g mąki
225 g słoniny
90 ml wody
roztrzepane żółtka lub mleko do smarowania

Galaretka:
300 ml wody
6 g żelatyny
natka pietruszki

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę ze słoniną aż powstanie gładka masa. Dodaj szczyptę soli i stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj aż zacznie się rwać. Odstaw na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozwałkuj ciasto tak, żeby miało 5 mm grubości. Odłóż kawałek, żeby starczyło na przykrycie placka. Wyłóż ciastem formę.

Przygotuj nadzienie:
Wymieszaj mięso z łopatki z tłuszczem i boczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż je do formy wyłożonej ciastem, ale nie ugniataj. Zmocz brzeg ciasta wodą i przykryj górę resztą ciasta. Upewnij się, że brzegi dobrze się skleiły. Posmaruj wierzch placka żółtkiem lub mlekiem. Piecz przez około półtorej godziny aż zbrązowieje. Po upieczeniu natychmiast wyjmij z formy. Zostaw do wystygnięcia - najlepiej przez całą noc. Rano, rozpuść żelatynę w wodzie. Możesz dodać natkę pietruszki lub inne zioło. Zrób mały otwór w cieście i wlej do środka placka żelatynę. Mięso zmniejszyło swoją objętość po upieczeniu, więc będzie sporo miejsca. Wstaw placek do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby galaretka się ścięła.

Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA