Turbo mięsne zrazy

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zrazy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kiełbaska paprykowa typu chorizo
- 250 g karku wołowego
- 600 g wołowiny zrazowej
- sól
- pieprz
- garść mąki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 czerwone cebule
- 2 l bulionu
- liść laurowy
- ziele angielskie
250 g brukselki
- pól kalafiora
- 1 łyżeczka płatków chili
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka tahini
- garść kolendry
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Karkówkę i chorizo pokroić i zmielić w maszynce do mięsa.
Ze zrazówki wyciąć plastry i rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w nie mięsny, mielony farsz. Zasznurować jak roladę.
Cebule i seler pokroić. Zrazy oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Dodać warzywa, zalać bulionem warzywnym. Dusić na małym ogniu przez 1,5 h.
Kalafior podzielony na różyczki oraz brukselkę wrzucić na 3 minuty do wrzątku. Posolić i doprawić płatkami chili oraz pieprzu. Dodać sos sojowy, sok z limonki i tahini. Wymieszać. Zrazy podawać z ciepłą sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W