Wiosenne inspiracje - Soczewica w pomidorach

Wiosenne inspiracje - Soczewica w pomidorach
Oceń przepis:
61 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Wiosenne inspiracje
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Cebulę i parykę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, posolić i dusić z niewielką ilością wody na małym ogniu ok.15 min, aż warzywa zmiękną. Opłukaną soczewicę dodać do cebuli i papryki, dolać ok. 2 szklanek wody, nastepnie dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dalej dusić potrawę. Po upływie 30 min soczewica powinna wchłonąć wodę i wtedy należy dodać ostatni składnik, czyli pomidory z puszki. Całość doprawić tymiankiem i pieprzem. Następnie dalej dusić potrawę, ok. 1 godz. W trakcie duszenia należy sprawdzać kilka razy czy nie trzeba uzupełnić wody.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA