Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 27)
Trudność:
łatwe

Przygotowanie:



Składniki:
kilogram chudej wołowiny pokrojonej w kostkę
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
100 g pokrojonego w kostkę bekonu
150 g masła
10 posiekanych szalotek
posiekana cebula
pokrojona marchewka
200 g pieczarek
łyżka wędzonej papryki
filiżanka czerwonego wina
półtora litra bulionu wołowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej rozrobionej wodą
pół filiżanki kwaśnej śmietany
ćwierć filiżanki szczypiorku
ćwierć filiżanki natki pietruszki

Przygotowanie:
Mięso przyprawić solą, pieprzem i zrumienić partiami na rozgrzanej oliwie. Przełożyć na talerz. Podsmażyć bekon, zdjąć go z patelni i dodać do wołowiny. Stopić masło i zeszklić szalotki. Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 5 minut, aż zmiękną. Dołożyć pieczarki i smażyć przez 4 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać paprykę, wlać wino i bulion. Dołożyć wołowinę i bekon. Gotować bez przykrycia przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Sos zagęścić skrobią kukurydzianą. Podawać z kwaśną śmietaną i ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA