Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Kruche ciasto z łojem
- 375 g mąki z proszkiem*
- 175 g rozdrobnionego łoju
- ok. 250 ml zimnej wody
Nadzienie
- 2 duże cebule, obrane i posiekane
- 700 g karkówki wołowej, pokrojonej na kawałki 4-5 cm
- 400 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm
- 400 g ziemniaków mączystych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Nadzienie: 
Włóż cebulę i mięso do dużego garnka. Wlej tyle wody, by przykryła składniki i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 1½ godziny. Dorzuć ziemniaki do garnka, dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i gotuj jeszcze 30-35 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku. Odlej z garnka 300-600 ml płynu (tyle, by nadzienie było soczyste, ale nie pływało w sosie), zachowaj i podaj z zapiekanką jako sos. Przełóż nadzienie do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 1,2 litra i odstaw do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Ciasto:
Wsyp mąkę i łój do dużej miski, dodaj trochę soli i pieprzu. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż powstanie miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstaw na 5 minut.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm. Odkrój pasek o szerokości 2 cm. Zwilż brzeg naczynia żaroodpornego wodą, przyklej do niego pasek ciasta i też zwilż go wodą. Połóż na wierzchu resztę ciasta, przyciśnij, by skleić brzegi, odkrój nadmiar i dekoracyjnie wykończ brzeg.
Piecz 30–40 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 10-15 minut i podawaj.
* Przesiej 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierz potrzebną ilość. Resztę przechowuj w szczelnym słoiku. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.
					Włóż cebulę i mięso do dużego garnka. Wlej tyle wody, by przykryła składniki i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 1½ godziny. Dorzuć ziemniaki do garnka, dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i gotuj jeszcze 30-35 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku. Odlej z garnka 300-600 ml płynu (tyle, by nadzienie było soczyste, ale nie pływało w sosie), zachowaj i podaj z zapiekanką jako sos. Przełóż nadzienie do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 1,2 litra i odstaw do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Ciasto:
Wsyp mąkę i łój do dużej miski, dodaj trochę soli i pieprzu. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż powstanie miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstaw na 5 minut.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm. Odkrój pasek o szerokości 2 cm. Zwilż brzeg naczynia żaroodpornego wodą, przyklej do niego pasek ciasta i też zwilż go wodą. Połóż na wierzchu resztę ciasta, przyciśnij, by skleić brzegi, odkrój nadmiar i dekoracyjnie wykończ brzeg.
Piecz 30–40 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 10-15 minut i podawaj.
* Przesiej 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierz potrzebną ilość. Resztę przechowuj w szczelnym słoiku. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zapiekanki
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Gieno Mientkiewicz
 Gieno Mientkiewicz 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie 
                         
                        