Zrazy po nelsońsku z ziemniakami i pieczarkami

Zrazy po nelsońsku z ziemniakami i pieczarkami
Oceń przepis:
86 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Zrazówkę tniemy na kotlety, każdy na pół i rozbijamy tłuczkiem. Rozgrzewamy olej, obtaczamy zrazy w mące i smażymy na złoto. Przyprawy, poza jałowcem i listkiem, rozgniatamy w moździerzu.
Na patelni po mięsie rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki. Jak puszczą wodę, odlewamy ją i prażymy grzyby – dodajemy rozmrożone, pokrojone podgrzybki. Cebulę przesmażamy z dodatkiem masła na tej samej patelni.

Ziemniaki kroimy w plastry i układamy jedną warstwę w naczyniu do zapiekania, przyprawiamy lekko mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Układamy część mięsa, przyprawiamy, przykrywamy cebulą i grzybami, podlewamy wodą z pieczarek i śmietaną. Warstwa ziemniaków, na to przyprawy, mięso, grzyby i cebula, przyprawy, śmietana, ziemniaki, przyprawy. Zalewamy śmietaną, przyprawiamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1h 20 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 -30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA