Belona w musztardowej panierce

Belona w musztardowej panierce
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 6)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 700-800 g filetów z belony, bez skóry (można zastąpić belonę śledziem)
  • 2 łyżki musztardy ostro-słodkiej
  • 1 żółtko
  • 200 ml mąki żytniej
  • 4 łyżki masła
  • 800 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czerwona cebula
  • 6-8 rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 4 łyżki świeżo tartego chrzanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę pokroić na kawałki o długości 10 cm. Wymieszać musztardę z żółtkiem, zanurzać kawałki ryby, a następnie obtaczać w mące żytniej. Smażyć na rozgrzanej patelni na dużej ilości masła. Posolić do smaku.

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc, dodać masło i śmietankę, wymieszać za pomocą trzepaczki, by powstało lekkie purée, wlać mleko, roztrzepać ponownie. Posolić do smaku.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Wymieszać ocet w cukrem w miseczce, włożyć krążki cebuli, odstawić na 15 minut.

Za pomocą szatkownicy zetrzeć rzodkiewki na cienkie plasterki, zanurzyć na 15 minut w misce z lodowatą wodą, by zyskały kruchość. Osączyć, wymieszać z listkami koperku i chrzanem.
Podawać kawałki smażonej ryby na purée, udekorowane krążkami cebuli oraz plasterkami rzodkiewki z koperkiem i chrzanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA