Bistaya z gołębia

Bistaya z gołębia
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż mięso do garnka. Dodaj grubo posiekane: czosnek, cebulę, selera naciowego, marchewkę. Dołóż liść laurowy i zalej wszystko zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj danie na wolnym ogniu. Dodaj szafran, kurkumę, tymianek i kilka plastrów świeżego imbiru. Gotuj 40 minut. Wyjmij mięso i przelej trochę wywaru do drugiego garnka. Zredukuj go do odrobiny sosu. Podziel gołębia na kawałki i usuń kości. Mięso drobno pokrój i wrzuć do sosu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i skórkę cytrynową z ćwiartki cytrusa. Do miseczki wbij jajka. Posól je, popieprz, wymieszaj i wlej do reszty. Podgrzej, aż wszystko zgęstnieje, wyłóż na talerz i schłódź. Upraż całe pistacje i migdały oraz płatki migdałowe. Drobno je pokrój. Rozłóż arkusz ciasta filo na natłuszczonej blasze. Posmaruj go masłem lub olejem. Na środku ułóż gołębią masę. Dodaj rodzynki, szafran, uprażone ziarna kminu rzymskiego i kolendry oraz orzechy. Przykryj to złożonym w pół natłuszczonym arkuszem i ułóż kolejną warstwę nadzienia. Polej ją miodem. Podwiń ciasto, tak żeby danie przypominało ptasie gniazdo. Twórz dowolną liczbę warstw. Na końcu owiń wszystko dwoma arkuszami natłuszczonego ciasta i wstaw na 12 minut do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Przed podaniem posyp danie cukrem pudrem, cynamonem, natką pietruszki i płatkami migdałów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA