Ciastka lekko różowe z malinami i truskawkami

Ciastka lekko różowe z malinami i truskawkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 115 g masła
  • 85 g drobnego cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g pokruszonej białej czekolady
  • szczypta soli
  • ok. 3 łyżek suszonych malin
  • 3 łyżki liofilizowanych truskawek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasny puch, dodajemy rozkłócone jajo razem z wanilią. Przesiewamy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą.

Maliny i połowę truskawek mielimy w młynku do kawy, czekoladę szatkujemy, pozostałe truskawki kruszymy np. w moździerzu.

Do masła przesypujemy mąkę, krótko mieszamy. Na koniec dodajemy owoce  i czekoladę. Łączymy całość za pomocą szpatułki.

Urywamy po kawałku ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 12 minut, aż się lekko zarumienią. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA