Combry jagnięce z salsa verde
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:
3 combry jagnięce
4 łyżki stołowe salsa verde
sól w płatkach i świeżo zmielony czarny pieprz
Na salsa verde:
1½ szklanki (dwie garści) natki pietruszki bez łodyg
1 garść (ok. 40 łodyg) posiekanego szczypiorku
1 szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia
¼ szklanki kaparów
3 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
świeżo zmielony czarny pieprz
¼ małej, posiekanej czerwonej cebuli
1 puszeczka odcedzonych sardeli (8-10 sztuk)
białko z jaja ugotowanego na twardo
Składniki posypki:
1½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Natrzyj mięso salsa verde, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i zostaw w kuchni na co najmniej pół godziny albo na 12 godzin w lodówce. Jeśli włożysz mięso do lodówki, wyjmij je na 30 min. przed pieczeniem, żeby powróciło do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Przełóż mięso do brytfanny, piecz przez 16-20 min. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i paroma ściereczkami. Niech postoi przez 10-15 min. Podziel na porcje rozcinając między kośćmi. Podaj z dodatkową porcją salsa verde.
Salsa verde:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Sos można przechowywać przez tydzień w słoiku w lodówce albo zamrozić.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W