Confit z kaczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka kacze obłożyć przyprawami i marynować przez noc lub dłużej. Tłuszcz gęsi stopić i podgrzać, aż będzie delikatnie pyrkotał. Oczyścić z przypraw mięso i całkowicie zanurzyć w tłuszczu. Gotować na małym ogniu, powoli, ok. 2 godzin. Kiedy mięso jest miękkie zakończyć gotowanie. Mięso wyjąć. Tłuszcz ostudzić. Pod tłuszczem zbierze się mięsna galaretka. Należy ostrożnie zdjąć tłuszcz, galaretkę wykorzystać do przygotowania sosu, tłuszcz zachować. Zanurzone w czystym tłuszczu mięso można długo przechowywać. Mięso powoli smażone jest jasne, należy przed podaniem zrumienić je na patelni lub pod opiekaczem. Tradycyjnym dodatkiem do confit, są ziemniaki smażone na gęsim smalcu z natką pietruszki i czosnkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W