Czatnej dyniowo-jabłkowy

Czatnej dyniowo-jabłkowy
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 1,4 kg dyni
  • 500 g jabłek odmiany Bramley (można je ewentualnie zastąpić szarą renetą)
  • 1 cebula
  • drobno posiekana
  • 125 g mieszanki suszonych owoców i rodzynek
  • 125 g jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 750 ml octu z cydru
  • pęczek świeżych ziół
  • jak tymianek
  • estragon czy szałwia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dużym nożem ostrożnie przekroić dynię na pół, wyjąć pestki. Obrać ze skóry i pokroić dynię na na małe kawałki. Wszystkie składniki, poza ziołami, umieścić w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmiejszyć płomień do minimum.
Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie wysterylizować słoiki. Starannie wymyć słoiki wodą z płynem do mycia naczyń, wypłukać wrzątkiem i postawić do góry dnem, aby obciekły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Do dyni dodać posiekane z grubsza zioła. Nakładać do wysterylizowanych słoików. Gotowy czatnej odstawić na 2-3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Czatnej można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do pół roku. Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu dwóch tygodni.

Przepis na podstawie programu „Mali producenci wchodzą na rynek”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA