Czekoladowy pot de creme

Czekoladowy pot de creme
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śmietankę i cukier podgrzewamy razem z cukrem, uważajmy jednak, żeby nie doprowadzić całości do wrzenia. Czekoladę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki i zalewamy rozgrzaną śmietanką, w której rozpuścił się cukier. Całość mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Żółtka rozbijamy trzepaczką i hartujemy przez dodanie łyżki wazowej gorącej czekoladowej masy. Przez cały czas delikatnie ubijamy całość trzepaczką. Zahartowane żółtka łączymy z czekoladową masą. Całość przelewamy do kokilek żaroodpornych. Naczynka wstawiamy do formy o wysokich brzegach i wlewamy do niej gorącą wodę (tak, żeby kokilki były w niej zanurzone do połowy). Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i ostrożnie wstawiamy do niego formę. Pot de creme zapiekamy przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, odczekujemy 10 minut, wyjmujemy z niej kokilki z kremem i czekamy aż całkowicie wystygną. Następnie przez dwie godziny schładzamy pot de creme w lodówce. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję odrobiną dżemu wiśniowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA