Dwukrotnie pieczony suflet z sera

Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 340 g mąki
  • 340 g masła + 2 łyżki do smażenia i do smarowania kokilek
  • 100 g szalotek
  • 1 litr mleka
  • 225 g tartego sera gruyère
  • pęczek szczypiorku
  • 6 żółtek
  • 9 białek
  • 200 ml kremówki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę. Wlać mleko i gotować beszamel, aż będzie gęsty i bez grudek. W tym czasie posiekać szalotki i usmażyć na maśle. Posiekać szczypiorek. Do beszamelu dodać żółtka, połowę sera, szalotki i szczypiorek. Wystudzić. Ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masą.
Kokilki wysmarować grubo masłem. Przelać masę do kokilek i piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut. Wyłożyć upieczone porcje na żaroodporne talerze, polać śmietaną, posypać serem. Piec w 180°C, aż będą złocistobrązowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA