Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • pół filiżanki komosy ryżowej albo kuskusu
  • 8 dużych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 4 posiekane dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 anchois
  • filiżanka owczej fety
  • filiżanka posiekanych ziół (mięty
  • bazylii
  • pietruszki i zielonej części dymki)
  • 1/3 filiżanki młodych liści bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować komosę. Usunąć i posiekać trzonki pieczarek. Kapelusze ułożyć na blasze, skropić połową oliwy i przyprawić. Piec przez 7 minut w temperaturze 200°C. Zostawić do ostygnięcia.
Na resztce oliwy podsmażyć posiekaną białą część dymki, czosnek i anchois. Dodać pokrojone trzonki pieczarek i usmażyć do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać fetę, zioła i komosę. Przestudzić i lekko zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać po łyżce masy na każdy kapelusz pieczarki. Przybrać młodymi listkami bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA