Francuskie tosty z nektarynkami

Francuskie tosty z nektarynkami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podziel nektarynki na części o grubości 1 cm. Usuń pestki. Włóż owoce do naczynia, dodaj sok z cytryny, połowę cukru i odstaw na 30 min. W dużej misce ubij jajka, mleko, śmietanę, wanilię i cynamon z pozostałym cukrem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Za pomocą ostrego noża z jednej strony natnij każdą kromkę brioszki, by powstała kieszonka. Pozostaw około centymetra przy krawędziach. Napełnij kieszonki nektarynkami. Każdą kromkę zanurz w masie jajecznej na minutę. Obróć raz albo dwa. Rozgrzej masło na dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, wyjmij dwie nadziewane brioszki z masy jajecznej i smaż, aż staną się złotobrązowe. Przełóż kromki na drugą stronę i smaż, aż się zrumienią. Zdejmij z patelni i ułóż na blasze. Usmaż pozostałe. Blachę z tostami włóż do piekarnika na 10-12 minut. Podawaj natychmiast na podgrzanych talerzach z jogurtem, syropem klonowym i niewykorzystanymi wcześniej nektarynkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA