Grillowane marynowane kotlety wieprzowe
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Marynata:
½ szklanki soli
1/3 szklanki cukru
2 łyżki nasion kopru włoskiego
2 łyżki nasion kolendry
1 łyżeczka suszonych płatków chili
3 liście laurowe
1 cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone
4 ząbki czosnku, zmiażdżone dłonią
1,5 litra zimnej wody
Kotlety:
4 grube kotlety wieprzowe z kością
1 łyżka pyłku dzikiego fenkuła (jeśli nie uda się go kupić, można w zamian uprażyć i zmielić nasiona kopru włoskiego)
Przygotowanie:
Do dużego pojemnika włóż wszystkie składniki, zalej wodą i zamieszaj. Zanurz kotlety, zamknij pojemnik i wstaw na 3 dni do lodówki. Po 3 dniach wyjmij kotlety z zalewy i wylej ją.
Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Obtocz tłuszcz na kotletach w pyłku fenkuła. Ułóż kotlety na grillu albo patelni grillowej. Po 3-4 minutach obróć je o 90 stopni, żeby zrobił się na nich kraciasty wzór. Grilluj kotlety przez kolejne 3-4 minuty, odwróć na drugą stronę i powtórz powyższe czynności. Jeśli kotlety zaczną się przypalać, zsuń je w chłodniejszą część grilla i smaż dłużej. Na koniec ustaw kotlety tłuszczem na ruszcie, żeby zrobiła się chrupiąca skórka, a pyłek fenkuła uwolnił swój aromat. Zdejmij kotlety z grilla i odłóż na chwilę w ciepłe miejsce przed podaniem. Podawaj z miękką polentą (patrz: osobny przepis)
© Anne Burrell
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
  
                     
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie 
                         Wojciech Modest  Amaro
 Wojciech Modest  Amaro 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka 
                         
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Si King
 Si King