Homar w masali z goa

Homar w masali z goa
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Rick Stein

Seria kulinarna:
Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:


Homar
2 ugotowane homary (po ok. 750-900g)
2 łyżki (30 ml) oleju arachidowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)
2 łagodne zielone papryczki chilli
3 łyżki (45 ml) pasty masala z Goa (patrz niżej)

sałatka
1 ogórek
2 limonki
sól

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Przekroić homary wzdłuż na pół. Wyjąć mięso z ogona. Rozkruszyć szczypce i wyjąć mięso. Pokroić mięso na duże kawałki. Wyjąć z głowy i wyrzucić przypominający plastikową torebkę żołądek. Wyjąć i odłożyć część ciemnego mięsa z głowy. Ułożyć skorupy na blasze i wstawić do piekarnika, żeby się ogrzały. Przygotować sałatkę: obrać ogórek i pokroić na grube plasterki. Rozłożyć na talerzu, posypać solą i skropić sokiem z jednej limonki. Pokroić drugą limonkę na cząstki do podania razem z homarem. Posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir zetrzeć na tarce. Papryczki oczyścić z nasion i posiekać. Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę, czosnek, imbir i papryczki chilli. Zamieszać i smażyć ok. 5 minut. Dodać pastę masala i smażyć mieszając 2 3 minuty. Delikatnie wmieszać mięso homarów i podgrzać razem na małym ogniu. Przełożyć mieszaninę z patelni do ogrzanych w piecu skorupek, dołożyć cząstki limonki i podawać z sałatką z ogórka i chlebkiem naan.

© Rick Stein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA