Kraby z sosem chili po meksykańsku
Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 9)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Owoce morza
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia meksykańska
 - Ilość osób:
 - 4
 
Składniki:
- 6 krabów z gatunku portunik gazami lub 1,5 kg krabów mułowych, oczyszczonych i pokrojonych na 4 części
 
Pasta chili:
- 150 ml oleju roślinnego
 - ½ cebuli cukrowej, posiekanej
 - 8 ząbków czosnku
 - 2 liście awokado
 - 6 ziaren czarnego pieprzu
 - 1 łyżeczka nasion kminu, uprażonych
 - 8 chili guajillo, bez łodyg i pestek, lekko opieczonych
 - 4 miechunki, opieczone
 - 1 chili habanero, z pestkami lub bez do wyboru
 - 4 łyżki posiekanych listków kolendry
 - 3 sztuki ziela angielskiego
 - 200 ml wywaru z ryb
 - sok z 2 limonek
 
Przybranie:
- 20 g młodej kolendry
 - 1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
 - 2 limonki, każda pokrojona na 6 cząstek
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 25 cm. Wlej 50 ml oleju roślinnego. Wrzuć cebulę i posiekany czosnek. Smaż 3-4 minuty, aż się zeszklą. Przełóż do blendera. Wytrzyj patelnię i odstaw.
Wrzuć do blendera wszystkie pozostałe składniki. Nie dodawaj oleju ani wywaru. Zmiksuj na gładką masę, co potrwa około 2 minut.
Wlej na patelnię 50 ml oleju. Podgrzej na średnim ogniu. Przelej pastę i podsmażaj 5 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia. Przełóż z patelni i odstaw.
Pozostałe 50 ml oleju wlej na patelnię o średnicy 35 cm, o grubym dnie albo na duży wok. Kiedy olej zacznie dymić, ostrożnie wrzuć kraby. Podrzucaj je lub mieszaj, aż zmienią kolor. Dodaj pastę i wywar z ryb. Przykryj pokrywkę. Duś 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i ułóż kawałki krabów na półmisku. Przybierz krążkami czerwonej cebuli, młodą kolendrą i cząstkami limonki.
					Wrzuć do blendera wszystkie pozostałe składniki. Nie dodawaj oleju ani wywaru. Zmiksuj na gładką masę, co potrwa około 2 minut.
Wlej na patelnię 50 ml oleju. Podgrzej na średnim ogniu. Przelej pastę i podsmażaj 5 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia. Przełóż z patelni i odstaw.
Pozostałe 50 ml oleju wlej na patelnię o średnicy 35 cm, o grubym dnie albo na duży wok. Kiedy olej zacznie dymić, ostrożnie wrzuć kraby. Podrzucaj je lub mieszaj, aż zmienią kolor. Dodaj pastę i wywar z ryb. Przykryj pokrywkę. Duś 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i ułóż kawałki krabów na półmisku. Przybierz krążkami czerwonej cebuli, młodą kolendrą i cząstkami limonki.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W