Krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym

Krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.33)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Krem
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
300 g tartego parmezanu

Syrop
2 szklanki octu balsamicznego
½ szklanki miodu

Przygotowanie
Zacznij od kremu. Wlej do rondelka śmietanę i ekstrakt waniliowy, dodaj rozmaryn i podgrzej. Zmniejsz ogień i gotuj jakieś 10 minut, żeby śmietana przeszła aromatem rozmarynu. Wyjmij rozmaryn i cały czas mieszając dodawaj partiami ser, aż się zupełnie roztopi. Przelej do miski, ostudź i wstaw do lodówki, żeby zgęstniał. Przygotuj syrop. Wlej składniki do rondla i zredukuj o 2/3, aż płyn będzie miał konsystencję gęstego syropu. Ostudź i przechowuj w słoiku w lodówce. Gotowy syrop możesz przechowywać kilka miesięcy. Podawaj kulki kremu polane syropem. Ten deser wygląda jak lody waniliowe z sosem czekoladowym.


© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA