Królik w cydrze

Królik w cydrze
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 1 królik podzielony na 8 kawałków
  • 3 łyżki mąki z solą i pieprzem
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 4 posiekane cebule
  • 12 ząbków czosnku
  • lekko rozgniecionych
  • 1 pęczek tymianku
  • 600 ml cydru
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obtocz każdy kawałek królika w mące. Na dużej patelni rozpuść masło z oliwą z oliwek i obsmaż kawałki królika ze wszystkich stron. Dodaj cebulę, czosnek i tymianek. Gotuj przez 10 minut i dodaj cydr oraz musztardę. Przykryj pokrywką i duś przez 40 minut. Pod koniec powinno zostać bardzo niewiele płynu. Dodaj miód, śmietanę, zamieszaj i gotuj przez kolejną minutę aż mięso zacznie odchodzić od kości. Podawaj z ziemniakami, zieloną sałatą i cydrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA