Kurczak maślany
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na marynatę tikka:3-4 łyżeczki soku z cytryny
110 ml greckiego jogurtu
2 duże ząbki czosnku, starte
10 g świeżego imbiru, obranego i startego
¼-½ łyżeczki czerwonej mielonej chili
½ łyżeczki mielonej papryki, dla koloru
1 ½ łyżeczki mielonego kminu
1 łyżka oleju
Na curry:
6 udek z kurczaka bez kości
20 g imbiru, obranego i grubo posiekanego
8 ząbków czosnku, obranych i grubo posiekanych
2 łyżki oleju
80 g masła
2 strączki czarnego kardamonu
4 pączki goździka
8 strączków zielonego kardamonu
500 g pomidorów, zmiksowanych na piure
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-4 małe zielone chili, w całości, ale nakłute
80-100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
¼ łyżeczki mielonej czerwonej chili (lub do smaku)
1 łyżeczka liści kozieradki, roztartych palcami na proszek (niekoniecznie)
1 łyżeczka garam masali
Do podania:
1 mała garść liści kolendry
chlebek naan albo maślane parathy
Przygotowanie:
Marynata: połącz wszystkie składniki na marynatę, dopraw 1 łyżeczką soli. Dodaj kurczaka i odstaw do lodówki na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przed gotowaniem wyjmij i ogrzej do temperatury pokojowej.
Curry: zmiksuj czosnek z imbirem, dodając odrobinę wody. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej olej i połowę masła. Wrzuć przyprawy w całości i kiedy zaczną skwierczeć, dodaj pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż woda wyparuje, a czosnek stanie się ziarnisty. Dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj, aż powstanie pasta, od której oddzieli się olej – powinno to zająć 20 minut. Rumień pastę na małym ogniu, często mieszając, 6-8 minut lub do momentu, gdy wyraźnie ściemnieje. Wlej 250 ml wody, zagotuj. Przetrzyj przez sito. Odciśnij jak najwięcej płynu, a części stałe wyrzuć. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C, najlepiej włącz opiekanie. Na blasze wyłożonej folią aluminiową połóż kurczaka. Piecz 8 minut na najwyższej półce, aż mięso się podpiecze. Wyjmij z piekarnika. Pokrój albo podrzyj mięso na spore kawałki. Rozgrzej pozostałe masło i dodaj zieloną chili. Dodaj sos, nieco soli, wodę i gotuj 3-4 minuty. Wmieszaj kurczaka, śmietanę, cukier, mieloną chili i tyle mielonej papryki, by otrzymać kolor, jaki ci odpowiada. Dodaj liście kozieradki i garam masalę. Gotuj, mieszając, 4-5 minut lub do czasu, aż kurczak dojdzie, a sos stanie się cudownie kremowy. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Spróbuj i dopraw solą, cukrem albo śmietaną. Udekoruj kolendrą i podaj z parathą.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Łukasz Łuczaj
 Łukasz Łuczaj 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         Andrzej  Andrzejczak
 Andrzej  Andrzejczak 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Roger Mooking
 Roger Mooking 
                         Donna Hay
 Donna Hay 
                        