Kurczak upieczony w skorupie solnej

Kurczak upieczony w skorupie solnej
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki pieczeni:
4 młode kurczaki ważące po ok. 450g
4 szalotki lub 2 średnie cebule pocięte w ćwiartki
2 cytryny pocięte w ćwiartki
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżki stołowe grubo pokrojonych liści szałwii
4 obrane ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 goździki
8 świeżych liści szałwii
świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki skorupy solnej:
1 kg pszennej mąki chlebowej
675 g gruboziarnistej soli morskiej
piana z 3 białek
1 żółtko
600 ml wody (plus do dolania)
mąką do podsypywania

Przygotowanie kurczaków:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Na mięso wyciśnij sok z połowy cytryny, włóż ją do wnętrza. Dodaj 4 kawałki szalotki, pół łyżeczki posiekanych liści szałwii i ząbek czosnku. Połóż 2 listki szałwii na piersi kurczaka, posyp tartą skórką cytrynową, połóż liść laurowy, dopraw czarnym pieprzem. Tak samo przygotuj pozostałe kurczaki.

Przygotowanie skorupy solnej:
W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj żółtko i pianę z białek. Dolej dość wody, aby zagnieść ciasto. Przykryj i wstaw na 15-20 min do lodówki. Zagnieć na gładką masę. Podziel na 4. Rozwałkuj na oprószonej mąką desce na grubość 5 mm. Na placku umieść kurczaka. Starannie owiń. Otwory zaklej ciastem. Połóż na brytfannie. Wstaw do piekarnika. Kurczak o wadze 340-450 g będzie się piekł przez 30-40 minut. Rozbij skorupę i podaj mięso. Jeśli podajesz kurczaka w skorupie, dopilnuj, żeby nikt jej nie zjadł.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 2

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA